Belgiens Royal Antwerp får BetFirst-avtal trots föreslaget annonsförbud

Sportspeloperatören betFIRST har ingått ett nytt sponsoravtal med den belgiska fotbollsklubben Royal Antwerp, trots att landets regering nyligen föreslagit ett generellt förbud mot spelreklam.

 

Det femåriga avtalet träder i kraft från och med säsongen 2022-23, som inleds den här månaden.

BetFirst kommer att fungera som huvudsponsor för Royal Antwerp, samtidigt som operatören också kommer att stödja klubben i dess sociala och lokala samhällsinitiativ.

”Vi är oerhört stolta över att ha uppnått ett av de största sponsoravtalen i klubbens historia med BetFirst”, säger Dirk Van Oekelen, operativ chef för Royal Antwerp. ”Vi ser fram emot att presentera vår röda och vita gemenskap för de olika aspekterna av detta unika partnerskap.”

BetFirsts marknadschef Timothy Mastelinck tillade: ”Vi tycker att det är logiskt att investera i idrotten och dess roll i samhället, så att vi alla bidrar till kvalitativa och ärliga idrottstävlingar. Valet av RAFC var logiskt: det klickade direkt från första stund.

”Precis som vi vill klubben ta sitt sociala ansvar och göra mer än vad som strikt förväntas av den. Vi är därför glada över att kunna bidra som grundande partner till klubbens samhällsaktiviteter.”

Avtalet kommer efter att Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne i maj tillkännagav förslag om ett totalförbud mot alla former av spelreklam i landet.

Förbudet skulle gälla reklam för alla hasardspel som för närvarande är lagligt tillgängliga i Belgien på nätet och i landbaserade anläggningar, med undantag för landets nationella lotteri.

Förslaget möttes av stark kritik från den lokala operatörsföreningen Bago, som menade att förbudet inte skulle gynna konsumenterna och i stället göra det svårare för spelarna att skilja mellan lagliga och olagliga operatörer.

Med hänvisning till det föreslagna förbudet sade Mastelinck att det nya sponsoravtalet var klart innan ministern tillkännagav detaljerna i planen.

”Avtalet kom efter omfattande samråd och forskning om vårt samarbete”, sade Mastelinck. ”År 2011 beslutades det att reglering av spelmarknaden skulle ske med en tydlig omsorgsplikt gentemot konsumenten. Den här samarbetsmodellen med sociala projekt är vägen till hållbar sponsring på lång sikt.

”Ett totalförbud mot denna typ av sponsring skulle vara skadligt för fotbollen, men även för många andra sporter. I Italien har den illegala spelbranschen vuxit med så mycket som 50 % sedan ett totalförbud infördes 2019. I olagligheten finns det tyvärr inget skydd för problemspelare.

”Ett förbud kommer förmodligen att göra problemet större i stället för mindre.”